حافظه چیست؟ – زراوند پلاس
حافظه چیست؟
حافظه یا مموری چیست؟در یکی دیگر از بخش های ICDL بحثی به عنوان حافظه یا مموری وجود دارد.اگر می خواهید اطلاعات دیگر از مقالات مینی دوره ICDL را داشته باشید پس با زراوند پلاس همراه باشید.
حافظه یا مموری چیست؟ مموری یا حافظه هر وسیله ای است که توانایی حفظ و نگهداری داده ها را داشته باشد به طوری که هر زمان خواستیم به داده ها دسترسی داشته باشیم.به عبارت دیگر حافظه محل نگهداری داده و ذخیره داده ها است.
حافظه ها در داخل علم کامپیوتر به دو دسته تقسیم می شوند.
1)Main Memory حافظه اصلی (اولیه –درونی)
این نوع حافظه در داخل رایانه وجود دارد. برای اجرا برنامه به طور مستقیم به وسیله ی پردازنده مورد استفاده قرار می گیرد و برای اجرا شدن سیستم ضروری می باشد.
2)Secondary Memory این نوع حافظه ها برای نگهداری داده و اطلاعات پرونده های کاربردی با حجم زیادتر و برای مدت زمان طولانی تر به کار می روند. و در خارج از رایانه قرار می گیرند تا از طریق ماژول های ورودی/ خروجی برای پردازنده قابل دسترس باشند.
محل استقرار حافظه چیست؟
محل استقرار حافظه به دو دسته تقسیم می شود داخلی و خارجی. حافظه داخلی را اغلب حافظه اصلی می گویند که انواع مختلفی دارد. حافظه خارجی را اغلب حافظه جانبی می گویند.
دو عبارت در بحث حافظه بسیار اهمیت دارد Write به معنای خواندن و Read به معنای نوشتن.
Write به معنای وارد کردن اطلاعات و داده ها به حافظه Write می گویند. به عنوان مثال رایت کردن CD را حافظه نوشتن می گویند.
Read به عملیات برداشت داده ها و اطلاعات حافظه خواندن یا Read می گویند. مانند برداشت موسیقی از فلش و انتقال آن به کامپیوتر.
ما هم حافظه هایی را داریم که فقط خواندنی هستند و حافظه هایی داریم که هم خواندنی و هم نوشتنی هستند. حافظه ای که خواندنی باشد به این معنا است که شما فقط می توانید روی آن اطلاعات وارد کنید و عملیاتی مانند حذف و یا تغییر اطلاعات را نمی توانید انجام دهید.
حافظه های خواندنی و نوشتنی علاوه بر اینکه می توانید روی آن اطلاعات وارد کنید می توانید آن را تغیییر نام بدهید، ویرایش کنید، حذف کنید، اضافه کنید و… را انجام دهید.
ظرفیت حافظه
ظرفیت حافظه چیست؟ به مقدار داده ای که می توانیم در یک حافظه ذخیره و نگهداری کنیم ظرفیت حافظه می گویند.که واحد سنجش آن به ترتیب عبارت زیر است:
1)بیت(bit): به كوچكترين واحد حافظه غير قابل آدرس دهي كه ميتواند ٠ يا 1 را در خود ذخيره كند بيت گفته ميشود .
2)نیبل(Nibble): معمولاً به مجموعه 4 بيت كه كنار هم قرار گرفته باشند ، يك نيبل گفته ميشود
3)بایت(Byte): يكي از يكاهاي اساسي سنجش مقدار داده ها در رايانه و به معني هشت بيت متوالي است.
4)کلمه (Word): به هر دو بايت يك كلمه گفته ميشود . در نتيجه يك كلمه كه شامل دو بايت است ميتواند از ٠ تا 65535 را در خود ذخيره كند .
5)کیلوبایت: هر1024بايت را يك كيلوبايت ميگويند.
6)مگابایت: هر 1024كيلوبايت را يك مگابايت مي گويند.
7)گیگابایت: هر1024 مگابايت را يك گيگابايت مي گويند.
8)ترابایت: هر 1024 گیگابايت را يك ترابايت مي گويند.
9)اگزابایت: هر 1024 ترابايت را يك اگزابايت مي گويند.
انواع حافظه های اصلی
ما در حافظه های اصلی شش نوع حافظه داریم که در این بخش از مقاله به آن می پردازیم.
ROM
1.ROM مخفف کلمه Read Only Memory است. حافظه ای است که فقط خواندنی می باشد شما نمی توانید روی حافظه اصلی اطلاعات را وارد کنی
د بلکه قبلا اطلاعاتی توسط شرکت و سازنده محصول وارد شده. در این نوع از حافظه اطلاعاتی مثل راه اندازی سیستم انجام می گیرد و عملا اطلاعاتی که شرکت سازنده در زمینه راه اندازی سیستم نیاز است را وارد کرده و ما نمی توانیم آن را حذف کنیم چون یک حافظه فقط خواندنی است.اصولا شامل تبلیغات و تنظیمات شرکت سازنده می باشد.محل قرار گیری این حافظه بر روی Mother board می باشد.
این حافظه خود به سه زیر مجموعه تقسیم می شود.
PROM که توسط برنامه نویس پر می شود.
EPROM مثل PEROM توسط برنامه نویس پر می شود اما با اشعه ماورا بنفش می توانیم اطلاعات را پاک کنیم.
EEPEROM که با جریان الکتریسیته می توان اطلاعات داخل این حافظه را پاک کرد.
RAM
حافظه یا مموری چیست؟حافظه بعدی RAM نام دارد.مخفف کلمه Random Access Memory می باشد.حافظه ای با قابلیت دسترسی تصادفی. در واقع قسمتی از سخت افزار سیستم است. و یکی از عواملی که سرعت سیستم شما را مشخص می کند حافظه RAM می باشد.هنگامی که اطلاعات می خواهند اجرا شوند از حافظه فرعی به حافظه اصلی RAM وارد می شود و بعد این اطلاعات با CPU در ارتباط است و در آخر این اطلاعات RUN می شوند.همچنین برنامه ها برای اجرا روی RAM قرار می گیرند به همین دلیل است که هر چه میزان حافظه RAM شما بیشتر باشد سرعت سیستم شما هم بالاتر است.RAM یک حافظه خواندنی و نوشتنی است که می توانید اطلاعاتی وارد کنید یا اطلاعاتی را بردارید. و با قطع جریان برق اطلاعات آن از بین می رود.
برای اینکه بدانید رم سیستم شما چقدر است با راست کلیک بر روی مای کامپیوتر و زدن گزینه Properties و بخش Installed RAM متوجه مقدار حافظه رم خود می شوید.
رم را می توانید از طریق یک سری خشاب ها کنار رم کامپیوتر خود بگذارید و رم سیستم خود را ارتقا دهید.
حافظه CACHE
حافظه CACHE يا حافظه نهان، يك حافظه بسيار سريع است كه داخل خود پردازنده قرار دارد . اين حافظه بين CPU و Ram قرار مي گيرد . حافظه نهان با استفاده از الگوريتم هاي پيچيده خود ، پيش بيني مي كند كه پردازنده در مراحل بعدي پردازش به چه اطلاعاتي نياز خواهد داشت و نتيجه را درون خودش ذخيره مي كند.(حافظه یا مموری چیست؟)
دیسک سخت
سومین عامل در سرعت سیستم می باشد. اولین مورد که در مقاله قبلی به آن اشاره کردیم CPU بود. دومین مورد هم رم بود که در این مقاله اشاره ای به آن داشتیم و اما سومین مورد دیسک است. یعنی اندازه خالی Hard Disk یا دیسک سخت محلی است برای نگهداری اطلاعات. و جایگاه آن داخل لپ تاپ کامپیوتر می باشد.
اما اگر با سیستم کار می کنید و می خواهید زمان را بخرید می توانید با خرید یک هارد SSD اطلاعات ویندوزی خود را بر روی هارد SSD بریزید که سرعت 15 برابری سیستم را به همراه دارد.(حافظه چیست؟)
یک سری حافظه های دیگری نیز داریم مثل فلش مموری ها که خیلی راحت توانایی جابه جا شدن دارند. این حافظه ها فضای کمی را اشغال می کنند، در مقابل آب و گردو خاک مقاوم هستند، به ضربه حساس نیستند و همه ی این موارد باعث شده که از فلش مموری ها بسیار استفاده شود. هرچند پیش بینی ما این اس
ت که در سال های آینده ما به سمت حافظه های ابری برویم مثل گوگل درایور یا وان درایو شرکت مایکروسافت.
کلام آخر برای کسانی که لپ تاپ دارند توصیه می شود حتما سعی کنند هنگامی که سیستم روشن است سیستم خود را حمل نکنند چون حافظه های HDD زمانی که سیستم روشن باشد بسیار حساس می شوند و با یک تکان خیلی کوچک آسیب می بینند و هارد شما دچار مشکل شود همچنین اطلاعات شما از دست می رود.
به پایان مقاله حافظه چیست؟ رسیدیم امیدواریم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید.خوشحال می شویم نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید