نرم افزار کامپیوتر
به یکی دیگر از مقالات مینی دوره ICDL در وب سایت آموزشی زراوند پلاس رسیدیم در این قسمت می خواهیم به بخش نرم افزار در علم کامپیوتر بپردازیم.
نرم افزار (SoftWare)
نرم افزار مجموعه ای از دستورالعمل ها و برنامه هایی گفته می شود که توسط برنامه نویسان و توسعه دهندگان نرم افزار های آزاد جهت انجام هدفی خاص نوشته می شود. به عبارت ساده تر نرم افزار رابط بین سخت افزار و کامپیوتر است. برای مثال زمانی که تلفن همراه شما دوربین داشته باشد اما نرم افزار دوربین را نداشته باشد شما نمی توانید از دوربین گوشی خود استفاده کنید.
پشت این نرم افزار ها برنامه نویسی و کد های فراوانی وجود دارد که برنامه نویسان با استفاده از این کد ها می توانند نرم افزار های متفاوتی را ایجاد کنند برای یادگیری برنامه نویسی می توانید به وب سایت آموزشی زراوند پلاس سر بزنید.
در زمینه نرم افزار ما دو نوع نرم افزار داریم 1) نرم افزار سیستمی 2) نرم افزارکاربردی
نرم افزار سیستمی
نرم افزار سیستمی به نرم افزار هایی گفته می شود که جهت اجرای سیستم ضروری می باشد تا کاربر بتواند از سیستم استفاده کند.
این دسته از نرم افزار ها خود به سه دسته دیگر تقسیم می شوند که شامل: 1) سیستم عامل 2) برنامه های سودمند 3) مترجم ها
سیستم عامل
مهمترین نرم افزار سیستمی داخل کامپیوتر و تلفن های هوشمند است که به OS مخفف کلمه operating system معروف است. وظیفه سیستم عامل این است که نرم افزار ها ، سخت افزار ها ، میان افزارها ، حافظه و… را مدیریت می کند و در اختیار کاربران قرار می دهد تا کاربران بتوانند استفاده کنند.
انواع مختلفی در سیستم عامل ها وجود دارد. اولین سیستم عاملی که در دنیا به صورت رسمی منتشر شد سیستم عامل DOS بود. DOS یک سیستم عامل متنی، تک کاربر، و تک برنامه بود.
دومین سیستم عاملی که ایجاد شد Windows بود. امروزه نسخه های جدید از Windows منتشر شده است. که آپدیت های قابلیت های فراوانی را در اختیار کاربران قرار می دهد به همین علت نصب ویندوز امروزه نقش پررنگ تری را به خود گرفته است.(نرم افزار کامپیوتر)
مترجم ها
زبان کامپیوتر به گونه ای است که تقریبا همه چیز در آن کد گذاری می شود. در هشت حرف دو به دو ذخیره می شود و کامپیوتر به همین شکل کد ها را شناسایی می کنند. مترجم ها زبان ما را به زبان کامپیوتر و بالعکس تبدیل می کنند.
نرم افزار های کاربردی
برنامه هایی هستند که یا خود کاربر و یا موسسات ویژه ای آنها را می نویسند و در جهت هدفی خاص ، برای برآوردن نیازهای گوناگون کاری ، مورد استفاده قرار می گیرند. مثلا نرم افزار هایی مانند Access ، Word ، Excel ، فتوشاپ، حسابداری ، بازی ها و… جز نرم افزار های کاربردی به حساب می آیند.
چگونگي ساخت نرم افزارها
ساخت نرم افزار، تولید یک سیستم نرم افزاری توسط چرخه ای که شامل تحقیق ، تحلیل ، برنامه نویسی و آزمایش می باشد ، انجام می گیرد. ابتدا تحلیلگر سیستم فرآیند های حرفه ای را که انتظارمی رود نرم افزار مورد نظر قادر به پشتیبانی آنها باشد را مطالعه کرده و بر اساس آن طراحی نرم افزار را انجام می دهد.
حق کپی رایت
در نرم افزار ها یک بحثی وجود دارد به نام حق کپی رایت ، به حق نشر یا تالیف یک نرم افزار حق کپی رایت می گوینند. در بیشتر حوزه های قضایی، حق نشر از آغاز پدیدآمدن یک اثر به آن تعلق می گیرد و نیازی به ثبت اثر نیست.
انواع نرم افزار از لحاظ شیوه انتشار تولید کنندگان نرم افزار به روش های مختلفی نرم افزارهای خود را انتشار می دهند.
رایگان FreeWare
نرم افزارهایی که صد در صد رایگان هستند و استفاده از این نوع نرم افزار ها کاملا رایگان می باشد. اما درعین حال یک نرم افزار مالکیتی به شمار می رود به این معنا که معمولا امکان تغییر یا توزیع مجدد این نرم افزارها بدون اجازه ی مالک آنها وجود ندارد.
نمایشی Demo
به نسخه رایگان از یک نرم افزار که از لحاظ امکانات محدودیت دارند. به عنوان مثال نرم افزار آموزش آشپزی پاپیون که تعداد آموزش های آن تا یک حدی برای کاربران رایگان است و سایر جلسات آن باید پرداخت درون برنامه ای انجام شود تا بتوان از سایر جلسات استفاده کرد.
آزمایشی ShareWare
نرم افزار هایی هستند که از لحاظ امکانات صد در صد باز اما از لحاظ مدت زمان محدود هستند و پس از مدتی بسته می شوند.برای استفاده بیشتر از این نوع نرم افزار ها باید پس از مدتی هزینه ای پرداخت شود تا مدت استفاده از نرم افزار تمدید شود.
تجاري Commercial
این برنامه ها رایگان نبوده و باید از بازار تهیه کرد و یا با پرداختن وجه از طریق سایت سازنده دانلود کرد.
متن باز Open Source
نرم افزار های که به صورت رایگان توزیع و کد منبع آن ها به همراه نرم افزار ارائه می شود.
در این بخش از مقاله آموزشی zaravandplus به انواع نرم افزار ها و توضیحات آن پرداختیم امیدواریم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید. اگر سوال یا پیشنهادی دارید در قسمت دیدگاه ها با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید